Webkwestie De Eskimo

Eskimo / Inuit op jacht

De ouderwetse Eskimoslee wordt door 10 tot 15 poolhonden voortgetrokken. Als een goede bestuurder de teugels in handen heeft, kunnen de honden in één dag 80 km afleggen.

Rijke Eskimo's gaan niet meer met de hondenslee maar met de sneeuwauto op jacht. Omdat de jacht vele dagen kan duren worden voorraden en levensmiddelen meegenomen. Eskimo's jagen alleen op dieren om te kunnen eten en om de vachten te verkopen. Ze jagen niet om de sport. Ze hebben grote eerbied voor de dieren en roeien ze niet uit. De jacht vereist geduld en vakmanschap en soms leggen de Eskimo's 's winters wel 5000 km af om genoeg voedsel te bemachtigen. Onderweg bouwen ze iglo's van blokken ijs, waar de wind niet doorheen blaast.

De zeehond is het belangrijkst voor de Inuit. Ze eten zijn vlees. Het vet werd vroeger in de traanlamp gebruikt. Van de beenderen maken ze allerlei voorwerpen. De kajaks en umiaks zijn met zeehondenhuid overtrokken, de tenten waren vroegen van zeehondenhuid gemaakt. De kleding is voor een groot deel van zeehondenhuid

De Inuit eten grote hoeveelheden dierlijke vetten en missen verse groenten. Dit menu is niet bepaald gezond, maar voorziet in ruime mate in de energie die nodig is in de strijd tegen de kou.

De Inuit krijgen minder hartkwalen dan mensen in industrielanden die ook veel dierlijk vet eten. Dit kan het gevolg zijn van de grote hoeveelheid visolie op het menu van de Inuit, die kennelijk het risico van hart- en vaatziekten verkleint en wel bijdraagt tot de afweer tegen extreme koude.